Saturday, 3 December 2011

Menjadikan Laptop Sebagai Wireless Router

Korang tau x pe tu wireless Router, kira camnielah...die cam Hotspot lah,nanti korang juz connect wifi guna internet kat laptop korang je. Contohnya kat umah korang....dalam umah korang,korang sorang je internet,kira korang sorang je kaya yang mampu guna broadband hahahaha....so korang dengan pemurah hati nak dermalah internet korang sikit kat budak2 umah korang,so dengan internet berasal dari broadband korang yang telah de modem,korang pon menjadikan laptop korang sebagai hotspot...so nanti leh lah member korang nak connect nanti (pandai2 koranglah nak cas bape,wat macam CC tu hehehehe).

Macam BKB,BKB jadikan laptop BKB sebagai hotspot coz nak nak connect dengan handphone...senang nak download pe2 nanti,xlah nak kna transfer dari laptop ke handphone contohnya installer games hehehe. Kalau korang guna wifi nie, jarak antara hp korang dgn hotspot aka laptop korang,dalam 75m hingga 150m,klu nak kira bendanie bergantung pada kekuatan signal wifi hp korang...kalau guna smartphones lagi ok. Kira korang leh guna internet jarak lam umah je,leh lah korang nak update status fb ke,foursquare ke nanti contohnya camnie" dalam toilet, heavennya" hahahaha. Xsenonoh betullah korang nie.

Nak jadikan laptop korang de 2 cara biasanya, kalau korang tau cara lain bagitahu BKB ye,kita kongsi hihihi...1st cara yang boleh digunakan ialah setting kat Control Panel, cara nie kita leh panggil cara panjang coz ambil masa sikit nak setting2 nie, cara 2nd ialah guna Connectify...cara nie korang juz install je kat laptop korang,janji kalau yang nak connect kat hp nanti mesti hp die built wifi lah, nie guna 3310 lepastu cakap xleh,marah kat BKB plak tu huhuhu. BKB nak bagitahu cara guna Connectify je coz nie mudah & simple,xleceh cam settup kat Control Panel tu.

1-  Korang download dulu software Connectify nie cam biasa,kalau xdownload camne nak jadi kan hihihi, masa korang download nie dia bagi yang lite punya kalau korang nak upgrade nanti leh lah,harga die $29.99, dalam dolar lah, bukan ringgit,korang kira lah sendiri bape hehehe.


2- Lepastu korang dah siap download tu,korang installah,tu pon nak ajar( jangan marah hihihi), lepas install akan kuar lah Connectify,selalunya sebelah kanan laptop korang tapi xtau lah takut 2 kuar sebelah kiri,dah boringkan asyik kuar sebelah kanan je hihihi,gurau je. Kalau die xkuar,korang klik je kat icon Connectify kat desktop korang...camne..dah kuarkan cam pic bawah nie.
Macam pic kat atas tu,kat Stop Hotspot,lum tu die kuar Start Hotspot, pic nie yang BKB dah wat(maksudnya tengah gunalh tu hehehe). Korang setuplah kat Connectify sama BKB wat cam pic kat atas,ikut je. Lepastu baru korang klik Start Hotspot.

3- Dah klik Start Hotspot kan...ok...korang dah boleh nak on wifi laptop @ hp korang yang canggih manggih tu, bila dah On,korang search je lah nama sma macam Hotspot Name, lepastu try connect,kalau korang de wat password,valid dulu password tu,password korang letak masa step no 2 tu.  Try tgok bahagian klien dah connect lum,kalau dah...maknanya korang berjaya lah...so macam biasa korang leh lah belanja BKB huhuhu...lapar nie..roti canai pon jadi.

p/s: Password BKB,jembalang tanah hahaha

1 comment:

  1. kalau guna wifizone untuk satu laptop je, asal tak boleh buat bende ni?

    ReplyDelete