Saturday, 3 December 2011

Kejadian Banjir Di Kajang Ternampak Kelibat Buaya

Dalam berita pon duk bising2 sal nie kan, lam Fb lagilah....kejadian nie berlaku dikawasan Pasar Kajang. Bagi BKB nie dipanggil banjir kilat cz jarak untuk berlakunya banjir nie memang sekejap je, xsampai beberapa minit dah nak tenggelam keta tu...dulu pernah terjadi kat Johor kan banjir camnie,BKB punya sedara pon habis rosak keta die....yelah...keta2 skank banyak guna elektronik,rosak xyah nak baiki,harga baiki lagi mahal dari harga keta...so claim insurans...tapi xpasti plak insurans dapat claim x kalau berkaitan bencana nie.

Kejadian banjir nie boleh terjadi disebabkan sistem perparitan yang xdi jaga dengan sempurna,kalau dah sampah sarap dah tersumbat kat longkang,camne xbanjirkan, tu sebab ia berlaku banjir kilat. Tetapi selalunya banjir kilat nie beransur pulih dengan cepat, tapi kerosakkan yang dialaminya selalunya tinggi coz banjir nie selalunya terjadi di kawasan bandar...kalau macam kat Pasar Kajang,mall die dah jadi swimming pool lah dalam tu,mana sempat owner nak wat lari semua barang2 die,abis2 pon nak wat lari mesin duit tu pon sebab takut hilang kan. Dalam pic kat bawah nie nampak cam buaya kan,de orang cakap buaya,de cakap balak huhuhu.

Tapi pe yang korang leh ambil hikmah kejadian ni ialah,kenikmatan Allah nie kalau Allah nak tarik memang sekejap,contoh banjir kilat yang dapat merosakkan sebuah pekan dalam tempoh beberapa minit, kalau tengok video kat bawah nie pon,dia dah macam situasi tsunami yang berlaku kat Acheh dan kat Jepun,sekejap je kan.

p/s: Video perempuan nak selamatkan diri dah sama macam kejadian Tsunami kat Acheh,nasib bek nyawa dia panjang.

No comments:

Post a Comment