Friday, 18 November 2011

Cara Nak Buang Consider Replacing Your Battery Untuk Windows 7

Tadi lepas presentation, BKB tengoklah laptop BKB...aikkk...jadi balik problem nie.Coz masalah nie akan 70%  
akan berulang lagi,Consider Replacing Your Battery nape ia boleh terjadi...ok kita flashback dulu ye hihihi(ala2 cite dulu kala). Consider Replacing Your Battery nie juz terjadi pada windows 7 je,de korang tengok dulu kat Windows XP,xde kan.Sebenarnya programmer windows 7 menjadikan tanda pangkah dekat lambang bateri adalah langkah berjaga2 bagi bagi user yang menunjukkan bahawa bateri laptop diorang dah nak kondem @ kurang dari yang sepatutnya walaupun yang sebenarnya bateri laptop diorang myb dalam 60% tahap ketahanannya lagi,korang mesti blur2kan....contohnya,korang xkisah pon yang bateri korang kondem & korang dah tahu yang bateri laptop nie lama2 pon die akan kondem gak kan...tahap efficiency die dah x sama cam dulu,kalau sejam die tunjuk leh guna laptop,sejam gaklah masa die,tapi bila dah kondem,sejam tu myb jz 30minit je yang laptop tu dapat bertahan. Benda nie xbg pe2 masalah pon kt korang kan,tapi yang bawa masalahnya sekarang ialah tanda pangkah tu, die macm bagi sakit ati je kan tengok hihihi(samalah kita), so nak bg xskit mata.kna buanglah tanda tu kan..

Camne dah faham kan...die bukan masalah tapi lebih kpd penunjuk tahap bateri je. So kita cuba settlekan masalh nie step by step ok...(sebenarnya rasa penat sikit nak menaip tp takut xingat plak nak post entry nie)

1- Korang cas dulu laptop korang bagi full,lebih kurang 99% ke 100%
2- Kalau dah penuh,korang matikan laptop dulu(amaran:matikan itu adlah shutdown ye)
3- Masa matikan laptop tu,jangan pandai2 nak cabut charger laptop tu.
4- Selepas tu,cuba On balik laptop korang,masa on the way die nak hidup tu,korang tekan F8 banyak kali sampailah die kuar menu Advanced Boot Option,lepastu pilih Safe Mode
5- Lepas dah masuk dalam Safe Mode tu,baru korang leh nak cabut charger bateri tu.
6- Lepastu korang On je laptop tu sampailah bateri laptop tu habis sendiri,masa laptop tengah On tu,korang jangan duk nak buka program pe ke,nak buka Word pon diharamkan tau hahaha...ni sebab xnak de program yang kacau die.
7- Ok...dah tunggu bateri habiskan,jangan nak skip2 plak,kalau xjadi jangan marah kat BKB plak hihihi...gurau je...kalau dah abis bateri tu,korang cas balik laptop korang dan On skali,camne dah xde kan tanda pangkah tu...siappp.

No comments:

Post a Comment