Tuesday, 14 June 2011

E-coli penyakit bukan pakaian

first time dengar macam pelik je nama die kan,Blogburuk dengar kat media massa first aritu pon xrsa macam penyakit je, macam pakaian je nama die(wat2 nerd plak huhuhuhu).....tapi wabak nie skank die macam boleh merebak je, tu yang kerajaan tengah wat pemantauan sekarang, lebih-lebih lagi pelancong yang datang dari negara Eropah.
Wabak ini asalnya datang dari negara Jerman pada pertengahan bulan Mei 2011.
Ia boleh terjadi apabila seseorang itu tidak mengamalkan kebersihan dalam kehidupan mereka.....kira contoh senanglah Blogburuk bagi, kalau dah melepaskan hajat tu,basuh tangan biar betul2 bersih dari semua bakteria.
Makanan yang apabila korang masak ke mestilah tertutup dari lalat, lalat nie penyumbang berlakunya sindrom E-coli tau....lalat kan jenis hinggap kat mana2 so macam bakteria boleh lalat bawa. Makanan yang mentah seperti sayur-sayuran contohnya salad kena basuh betul2 gak coz E-coli nie asalnya datang dari timun kalau xsilap.
So benda utama yang perlu korang faham dan buat ialah jaga kebersihan dan basuh tangan(pesan kat diri sendiri gak hehehe)
Video nie menunjukkan cara-cara mencuci dengan betul,ikut step yang diberi...

No comments:

Post a Comment