Sunday, 30 October 2011

Apa itu QR-Code?

Malamni BKB nak cite benda y ilmiah c kit,asyik bnda y merapu je post,korang pon mesti boringkan hihihi,oklah...berdasarkan tajuk entry di atas BKB nak cite sal QR code,mesti ramai y dh thu & ade gak y tertanya2 kan pe benda lah QR code tu,QR code nie fungsinya sama mcm Kod Bar y korang sllu tgok kt barang & masa nak byar kt cashier klu bli barang kt shopping complex ke,cashier de scan kan,tu salah satu jenis kod lah. Die lebih kpd singkatan trhadap sesuatu barang,so kod tu singkatan pd harga baranglah bg mempercepatkan urusan jual beli tersebut....(fuhhh...penat nak taip).
                                                                     Contoh QR-Code

Lupa plak nak bgthu,QR Code nie singkatan dari Quick Response Code,ia telah dikembangkan oleh perusahaan Jepun Denso-Waves pada tahun 1994. Kelebihan kod ini berbanding kod bar tu ialah,dpt menyimpan teks,angka,link url dan koordinat geografi. Kalau nak dibandingkan dgn barcode biasa tu,QR mempunya ruang simpanan data y lebih besar iaitu 4296 karakter berbanding barcode iaitu 20 digit je(mmg nampak sgt bezanya).

Dewasa ini(cewah...ayat karangan sekolah tu hihi),QR Code nie merupakan cara y bagus utk berkongsi maklumat seperti website. Korang boleh mengimbas menggunakan kamera di handphone,contohnya pengguna android,penggunaan Barcode Scanner App y ada di android market dan iPhone menggunakan Qr Reader untuk imbas kod tersebut.

BKB akan bagi link nak generate kod korang,macm email ke,link blog korang ke,surat utk kekasih pon leh hihihi,tp jangan panjang sgt cz makin panjang makin besarlah kod tu ye anak2. Link utk generate kod, QR-Code Generator,lepastu korang leh scan menggunakan hp,tp download dlu nie QR Barcode Scanner bg pengguna androidlah,xpasal2 marah kat BKB cz scan guna kamera tp xdpt huhuhu....ok korang layan lah dlu ye bndanie....

No comments:

Post a Comment