Sunday, 11 March 2012

Berapakah Nilai Duit Yang Harus Diberikan Kepada Parents Kita?

Sorylah, BKB skank busy sikit...xsempat nak ambik masa untuk update blog...tapi korang xyah risau...ABKB de tolong BKB postkan entry kat Blogkuburuk nanti...tapi kalau nak kira ABKB pon busy gak tu...masing2 de komitmen katakan hehehehe. Tu lah...kadang2 BKB respek giler kat orang yang leh wat sampai 2-3 kerja dalam satu masa, tak ke kuat & perkasa kalau camtu...korang boleh...hihihi. Tapi tu lah...selagi terdaya & halal sumber rezeki tu....carilah....memang kita hanya nak kesenangan kat dunia nie tapi kemewahan pon perlu gak,bukan tamak...tapi boleh bantu orang yang lebih susahkan.

Dah jauh BKB terpesomg dari tajuk entry nie, tajuk nie BKB lebih fokus kepada yang baru bekerja. Korsng mesti rasa nie benda simple kan..."watpe nak fikir2kan"..."watpe nak pening2kan kepala"..."xyah bagi pon xpe kat parents...kan diorang pon kerja lagi". De korang rasa camtu....BKB nak nasihatkan sebagai anak...yeee...gaji kita dah lah sikit,nak bagi lagi kat parents, dah la nak byr umah lagi, nak byr keta lagi,xkira makan minum lagi,nak kuar jlan2 ke nnti. Macam2 perkara yang menyebabkan kita rasa terbatas nak bagi kat parents kita, korang rasa parents korang berkira ke,tgok sngat ke nilai yang korang bg kt diorang...parents kita juz nak kita hargai diorang...nak diorang rasa gak hasil titik pluh diorang besarkan kita,berapa sangat y kita bgi dgn ape parents kita kuarkan utk kita kan.


Kalau korang kira,dari kita baby sampailah dah besar panjang....boleh ke kita nak byr nilai yang parents kita jaga kita, sape cakap boleh...BKB nak tau. Kalau kita nie bergaji rendah...bagilah seadanya...bagilah kerana benda tu membuatkan parents kita rasa y kita hargai diorang...xperlu nak bandingkan dgn orang lebih bergaji tinggi...ye..mereka mampu bagi lebih banyak dari kita tapi adakah diorang bgi kat parents diorang walaupun bergaji tinggi. Apabila kita menghargai diorang...confirm diorang rasa gembirakan...keberkatan diorang tu telah sampai kat kita...Allah pon suka orang yang berbuat baik kepada kedua ibubapanya.


Kalau korang rasa nanti ia xckup...macam rasa gaji korang yang sikit nie...apabila bagi kat parents korang,korang akan rasa susah....jangan risau...ingat,rezeki Allah ni de dimana2...cuma kita je yang kena usaha...xkanlah Allah xnak bantu hambanya kan kalau hambanya tu sudah berusaha bersungguh. BKB harap korang dapat fikirkan sedikit sal nie....yang tengah belajar ke,boleh cuba fikirkan dari awal lagi...so kalau nak gaji tinggi...kena belajar bersungguh2 lah hihihi.


p/s: Teringat kat arwah nenek, dulu BKB pernah berjanji, kalau BKB dah kerja nanti...BKB nak arwah nenek merasa gaji BKB nanti.Al-fatihah.

2 comments:

  1. jasa mak bapak kalu dibyr segunung emas pun blm tntu dpt terbls.. namun, berbuat baiklah ngn parents kita..

    ReplyDelete
  2. Yep,setuju sngat...ibubapalah satu2nya y xblh ditukar ganti,selagi diorang masih ada,berbuat baiklh dgn diorng...

    ReplyDelete